Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΤΟ 1983 (ΒΙΝΤΕΟ 19''-ΟΠΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


(του Λάζαρου Χατζηλαζαρίδη σε συνεργασία με τον ιστότοπο CΕΡΒΙΩΝ ΦΡΟUΡΟC).
Μάρτιος  1983 στα Σέρβια  Κοζάνης

   Είναι μια κινηματογραφική  ερασιτεχνική - πρωτόλεια παραγωγή του νεοδιόριστου καθηγητή στο Γυμνάσιο Σερβίων Λάζαρου Χατζηλαζαρίδη. Πρόκειται για σύνθεση τεσσάρων  5λεπτων βουβών  έγχρωμων κινηματογραφικών ταινιών 8 χιλιοστών (super 8),  που στη συνέχεια μετά 30 χρόνια ψηφιοποιήθηκαν. Περιλαμβάνει: 

 1. Στιγμιότυπα από την είσοδο των Σερβίων και από την Νεράιδα προς τα Σέρβια. Σε πρώτο πλάνο καταγράφονται  νέοι χορευτές και χορεύτριες, με παραδοσιακές φορεσιές, του Μορφωτικού Ομίλου « Τα κάστρα» Σερβίων και σε δεύτερο πλάνο η υψηλή γέφυρα Σερβίων, η πόλη και ο λόφος των βυζαντινών μνημείων. 

 2. Στιγμιότυπα από παρελάσεις αποκριάτικων αρμάτων ενώπιον της κριτικής επιτροπής υπό τον δήμαρχο Θωμά Χατζηδημητράκο. Η επιτροπή είναι στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας. Στη συνέχεια τα αποκριάτικα άρματα συνεχίζουν την πορεία τους  στην  οδό Μακεδονομάχων, μπροστά σε πλήθος κόσμου. Γλέντι στην πλατεία, χοροί, χορωδία  Αναστασίου Καγκαρά…

  3. Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1983  στην κεντρική πλατεία ενώπιον  των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία.

 4. Στιγμιότυπα από παρελάσεις στην οδό Μακεδονομάχων τμημάτων μαθητών, δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, τμημάτων νέων με παραδοσιακές φορεσιές, προσκόπων  και τμήματος στρατού.

 5. Στιγμιότυπα από παρουσίαση παραδοσιακών χορών   στην κεντρική πλατεία από νεοσύστατα τμήματα: α)του Γυμνασίου- Λυκείου με χοροδιδάσκαλο τον Ιωάννη Θεμελίδη. β) του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Λάβας με χοροδιδάσκαλο τον Κωνσταντίνο Τσώνη.  γ) του Μορφωτικού Ομίλου «Τα Κάστρα» Σερβίων με χοροδιδάσκαλο τον  Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη.

 6. Στιγμιότυπα από την ανάβαση των χορευτών του Μορφωτικού Ομίλου «Τα Κάστρα» στο λόφο με τα βυζαντινά μνημεία. Πλάνα από Αγίους Θεόδωρους, Υψηλή Γέφυρα, Μεγάλη Βυζαντινή Βασιλική (40 Πόρτες), βυζαντινοί πύργοι …

ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Δρ Αρχαιολόγος ΑΠΘ-Γεωλόγος ΕΚΠΑ
πρ. Αντιδήμαρχος Σερβίων
πρ. Πρόεδρος Μ.Ο.Σ "Τα Κάστρα"
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

    Ευχαριστούμε θερμά  το κ. Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη (με την τόσο μεγάλη προσφορά του στην ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού από το 1982 στην πόλη των Σερβίων) , για την διάθεση και προβολή αυτού του  οπτικού ντοκουμέντου μέσα από τον ιστότοπο μας.
ΒΙΝΤΕΟ (ΟΠΤΙΚΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1983 (ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ κ. ΛΑΖΑΡΟΥ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΙΔΗ).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου