Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

76η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 44 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ (14 ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΑ ΝΤΑΜΑΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).


  
  Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 10:30 π.μ. , τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των εκτελεσθέντων στη θέση του μνημείου «Νταμάρια Κοζάνης» . Ο Δήμος  Σερβίων τίμησε τους νεκρούς με τετραμελή αντιπροσωπεία , ενώ ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου κατέθεσε στεφάνι. 

    Όπως γνωρίζουμε απ’ την 6η  Μαρτίου 1943 και για μια εβδομάδα τα Σέρβια λεηλατούνται και πυρπολούνται σε μεγάλη έκταση απ’ τους Ιταλούς , μετά από άδεια του γερμανικού φρουραρχείου Κοζάνης. Ακολουθεί το καλοκαίρι του 1943 κατά το οποίο λαμβάνει χώρα η συμμαχική επιχείρηση  «Animals» , τύπου σαμποτάζ που στοχεύει στην καταστροφή τηλεφωνικών υποδομών και δικτύων , οδικών δικτύων και γεφυρών.
    Στα πλαίσια αυτά ενεργήθηκε απ’ την ΕΛΑΣ η ενέδρα και επίθεση εναντίον μεγάλης γερμανικής φάλλαγας στο Σαραντάπορο το βράδυ τις 21ης Ιουνίου 1943. Η καταστροφή της φάλλαγας είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
    Τα αντίποινα των Γερμανών δεν θα αργήσουν. Μετά από λίγες μέρες ξαναπυρπολούν  τα Σέρβια , ορίζουν την λωρίδα απ’ τη Γέφυρα Σερβίων ως την Ελασσόνα «Νεκρή Ζώνη»  και πεντακόσια μέτρα εκατέρωθεν του δρόμου.
    Τότε ,  δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 1943 κάηκαν απ’ τους Γερμανούς και σχεδόν όλα τα χωριά μας. Προς το τέλος του έτους και αρχές του επόμενου οι συλλήψεις αντιστασιακών πυκνώνουν και οι φυλακές Κοζάνης γεμίζουν.
    Οι συλληφθέντες βασανίζονται και σε λίγες ημέρες αυθαίρετα μετατρέπονται σε ομήρους. Το πρωί , στις 5 η ώρα εκτελούνται στα «Νταμάρια Κοζάνης» την 26η Ιανουαρίου 1944 (44) Έλληνες από γερμανικό στρατιωτικό απόσπασμα. Ανάμεσα τους 14 Σερβιώτες :

           1.      Σαββίδης – Σαββιλωτίδης  Παντελής
           2.      Παντούλης Ιωάννης
           3.      Γκουλιώνης Δημήτριος
           4.      Μπελιάτης Κίμων-Ευθύμιος 
           5.      Φαραγγιώτης Ιωάννης
           6.      Αγγελόπουλος Αστέριος
           7.      Μέλλιος Κωνσταντίνος
           8.      Παυλίδης Κωνσταντίνος
           9.      Μαλούτας Ευάγγελος 
      10.  Τζιφόπουλος Πολυνείκης
         11.  Φάκας Κωνσταντίνος
         12.  Στεφάνου Δημήτριος
         13.  Βασιλειάδης Γεώργιος
         14.  Παυλός Δημήτριος
          
    Σ’ αυτούς σίγουρα πρέπει να προσθέσουμε  και την 19χρονη ορφανή Χρυσάνθη Μπουκουβάλα , στέλεχος της ΕΠΟΝ , η οποία συνελήφθη μαζί με τους Σαββίδη και Παντούλη από Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών. Αυτοί οι Έλληνες την ατίμασαν με βάρβαρο τρόπο και την έθαψαν στην κοπριά.
                                                                                                 ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!! 
ΒΙΝΤΕΟ HD ΑΠΟ ΤΗΝ 76η ΕΠΕΤΕΙΟ  ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ (44) ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΤΑΜΑΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ (26-01-1944).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Oι φωτογραφίες κατάθεσης στεφάνων είναι του Αποστόλη Παυλού
τον ευχαριστούμε για την διάθεση τους στο blog.   Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου