Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΝΙΑΗΜΕΡΟΣ 2019 (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).


   
        Πραγματοποιήθηκε και φέτος , την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η ετήσια Εμποροπανήγυρη των Σερβίων ή Νιάημερος (το παλιό πανηγύρι των Σερβίων - επί τουρκοκρατίας - ονομάζονταν Νιάημερος διότι άρχιζε στις 23 Αυγούστου , δηλαδή την ημέρα της Απόδοσης  Κοιμήσεως της  Θεοτόκου  9 ημέρες από τον 15 Αύγουστο). Η επίσημη έναρξη του Νιάημερου ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα  30  Οκτωβρίου 2019 το μεσημέρι. Οι καιρικές συνθήκες  που  επικράτησαν το πενθήμερο  της  Εμποροπανήγυρης  ήταν πάρα πολύ  καλές με θερμοκρασίες καλοκαιριού με αποτέλεσμα  η  προσέλευση του κόσμου να είναι πάρα πολύ μεγάλη.
     Η  νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να προσπαθήσει του χρόνου μαζί με την βοήθεια και της Περιφέρειας ώστε η Εμποροπανήγυρη των Σερβίων (το παλαιότερο πανηγύρι της Δυτικής Μακεδονίας «Νιάημερος») να αναβαθμιστεί με νέες υποδομές,  να  γίνει  έτσι περισσότερο  ελκυστική  τόσο για τους  εκθέτες  όσο και για τους επισκέπτες. Σημαντικό είναι επίσης να εξασφαλίσει τα νομικά δικαιώματα αυτού του θεσμού και να αναπτύξει την προβολή του.
    « Το πανηγύρι των Σερβίων είναι το παλαιότερο πανηγύρι της Δυτικής Μακεδονίας όπως φαίνεται απ ’ την καταγραφή του σε οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο του 1528 : baGi bazar i panayirlar i Yo Paraskeua ve Cesmesi der nezd-i Serfice = φόρος αγοράς απ ’ το πανηγύρι της αγίας Παρασκευής στις βρύσες στα Σέρβια. Ως γνωστό το πανηγύρι των Σερβίων ως το 1912 γίνονταν στην θέση  ΄΄Βρύσες Σερβίων΄΄ όπου βρίσκεται και ο ναός της αγίας Παρασκευής. Το 1913 μεταφέρθηκε στην θέση  ΄΄Πλατάνια΄΄ (κάτω από το ΕΠΑΛ Σερβίων) και αργότερα βορείως του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Λίγο πριν το 1990 μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση».
Ακολουθεί βίντεο και φωτογραφίες από την Μεγάλη Εμποροπανήγυρη Σερβίων 2019:
ΒΙΝΤΕΟ HD ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΝΙΑΗΜΕΡΟΣ 2019.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου