Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΗΛΗΣ- ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΡΗΣΤΑΚΗ - ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ-ΚΕΙΜΕΝΟ).

 ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΡΒΙΩΤΗ  ΙΑΤΡΟ  ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

   


  Tην Πέμπτη 06 Ιουλίου 2023 στις 17:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ονοματοδοσίας του Πάρκου Αριστείδη Χρηστάκη προς τιμήν του Σερβιώτη Ιατρού με την τεράστια   προσφορά    , καθώς  και τα αποκαλυπτήρια   της μαρμάρινης   στήλης   που τοποθετήθηκε σε αυτό, λίγα μέτρα από την οικεία του παρουσία του γιού του  Αθανασίου και της κόρης του Σάνας (απέναντι από το ταχυδρομείο Σερβίων).

 Το κείμενο της ομιλίας από τον Χρήστου Γεώργιο , πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σερβίων:      

    Στα πλαίσια μιας προσπάθειας να τιμηθούν άνθρωποι με τεράστια προσφορά στα Σέρβια, η Κοινότητα Σερβίων και κατ επέκτασιν ο Δήμος Σερβίων, θεώρησε χρέος να αφιερώσει την προσοχή  και να αναγνωρίσει την πορεία και το έργο ενός ανθρώπου που βοήθησε σε πολύ δύσκολα χρόνια τον τόπο μας.

    Γεννημένος στα Σέρβια το 1903, γιος του Χρήστου Αθανασίου (Χρηστάκη) και της Σάνας  Μάγου, ο Αριστείδης  Χρηστάκης είναι το 8ο παιδί της οικογένειας. Μένει ορφανός σε ηλικία 5 ετών από τον πατέρα του και η παιδική του ηλικία είναι γεμάτη στερήσεις εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών.  Για το λόγο αυτό εργάζεται από μικρός σε εργασίες της υπαίθρου. Η παιδική και η εφηβική μόρφωση ολοκληρώνεται στο  Γυμνάσιο Κοζάνης. Σε ηλικία 20 ετών υπηρετεί στην Αθήνα την στρατιωτική του θητεία ενώ παράλληλα είναι φοιτητής στην Ιατρική σχολή. Μετά την λήξη της στρατιωτικής θητείας συνεχίζει να εργάζεται για να εκπληρώσει τις προσωπικές οικονομικές υποχρεώσεις του λόγω των σπουδών του. Το 1927 επιστρέφει στην γενέτειρα γη, αφού έχει τελειώσει ώς αριστούχος την φοίτηση του στην Ιατρική.

    Στα Σέρβια ασκεί το επάγγελμα-λειτούργημα του και προσπαθεί να χτίσει το σπιτικό του, το οποίο στέγασε την οικογένεια του και αποτέλεσε στην κυριολεξία ένα μικρό νοσοκομείο για μισό σχεδόν αιώνα. Είναι το σημερινό Λαογραφικό Μουσείο το οποίο παραχώρησαν η σύζυγος και τα παιδιά του στον Μορφωτικό Όμιλο Σερβίων ΄τα Κάστρα΄.

    Ένα κτίριο που κοσμεί τα Σέρβια. Την οικία αυτή, την ονόμασε  μοναστήρι  που μπαινόβγαινε κόσμος κατατρεγμένος, για πολλές δεκαετίες ο αξέχαστος δάσκαλος των Σερβίων Δημήτριος Κουτσουβάλας. Στο μικρό αυτό νοσοκομείο έχει εξεταστεί, έχει θεραπευτεί ή έχει νοσηλευτεί όλη σχεδόν η επαρχία Σερβίων των δύσκολων προπολεμικών αλλά και μεταπολεμικών χρόνων , βρήκαν καταφύγιο άνθρωποι φτωχοί και ανήμποροι.

    Το Ολοκαύτωμα όμως διέκοψε την ζωή για αρκετά χρόνια στα Σέρβια και ο ιατρός Αριστείδης Χρηστάκης ειδικεύεται, επιμορφώνεται και αποκτά πλούσια εμπειρία, στο μεγάλο Λαϊκό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Ανοίγεται μπροστά του μια λαμπρή επιστημονική και επαγγελματική καριέρα. Η αγάπη του όμως για τα κατεστραμμένα πλέον Σέρβια και η βαθιά αφοσίωση του στο λειτούργημα που τελεί, τον οδηγούν ξανά στον άμεσο επαναπατρισμό του. Έρχεται να βοηθήσει όσο μπορεί ώστε να υπάρξει μια αντίσταση στις ελλείψεις και στους κινδύνους. Να υπάρξει μια θωράκιση και μια άμυνα στην πρωτοβάθμια υγεία.

    Οι επιδόσεις του στον αγώνα αυτό είναι εξαιρετικές. Η κατάρτιση του, η ανάγκη και η αγωνία του για αδιάκοπη ενημέρωση , η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση στην πρόβλεψη και την ακριβή διάγνωση, ήταν στοιχεία που τον ξεχώρισαν και τον έκαναν γνωστό πέρα από τα όρια του νομού Κοζάνης.

    Αυτό όμως που τον έκανε αξεπέραστο, ήταν η ανθρωπιά του και το απαράμιλλο ήθος του. Δεν αρνήθηκε ποτέ και σε κανέναν τις υπηρεσίες του. Σε κάθε χωριό, σε κάθε σπίτι. Με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, με το μουλάρι , το κάρο , το ταξί, ακόμα και με τα πόδια.

Ο Αριστείδης Χρηστάκης λάτρευε υπερβολικά τα  Σέρβια, την οικογένεια του και αγάπησε πραγματικά την θέση του. Αυτήν του γιατρού με την βαθιά γνώση. Αυτή δηλαδή που κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο της υγείας στην επαρχία Σερβίων σε υψηλό βαθμό για την εποχή και πέρα από αυτό να δώσει κουράγιο και δύναμη σε πονεμένο κόσμο. Υπηρέτησε σαν γιατρός για χρόνια αλλά και ως Διευθυντής στον Υγειονομικό Σταθμό Σερβίων και τον διοίκησε υποδειγματικά σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του.

   Για όσους δεν τον γνώρισαν ή δεν ήξεραν για την ζωή και την προσφορά του, το εξαιρετικό βιβλίο του ιστορικού και σημαντικού Συλλόγου μας του Μορφωτικού ομίλου 'τα Κάστρα', με την έκδοση των -τότε προέδρου- Κοσμά Σαββιλωτίδη και Χρυσάνθης Τζήρα τον έκαναν γνωστό και τον τίμησαν με έναν υπέροχο τρόπο.

    Τα λόγια θαυμασμού και απέραντης εκτίμησης από έναν επίσης ιατρό και συντοπίτη μας, τον Στέφανο Τολίκα επιβεβαίωσαν όσα η ιστορία κατέγραψε, όσα ο απλός κόσμος και οι παλαιότεροι θυμούνται και αφηγούνται για τον Γιατρό της πόλης μας.

    Λέει λοιπόν ο επίσης επιφανής γιατρός μας για τον Αριστείδη Χρηστάκη,..

'''Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος και ο θάνατος είναι οι μεγάλοι καταλύτες του κόσμου, μα υπάρχουν μορφές και αξίες που ούτε ο χρόνος ούτε ο θάνατος τις εξαφανίζουν.

    Υπάρχουν μορφές που έφυγαν χωρίς αποσκευές, γιατί πίστευαν ότι έπρεπε να αφήσουν  την πνευματική τους παρακαταθήκη στους απογόνους, ώστε έχοντας την σαν παράδειγμα, να εξακολουθήσουν τον αγώνα τον ΄καλόν καγαθόν  '''.

 

    Η Κοινότητα και ο Δήμος Σερβίων ήταν ανάγκη -σε μια πρωτοβουλία που θα έχει συνέχεια και με άλλα πρόσωπα- να θυμίσει στην κοινωνία μας και στις επόμενες γενιές, με αυτήν την ονομασία και αυτήν την μαρμάρινη στήλη τον αείμνηστο και αγαπητό γιατρό.

Θα κρατά άσβεστη την μνήμη του και θα δώσει μια ακόμα ικανοποίηση και χαρά στα παιδιά του, που συνεχίζουν από μακριά να αγαπούν -προσφέροντας την βοήθεια τους με διάφορους τρόπους-, τα Σέρβια.

 

Ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης καθώς και λίγα λόγια τόσο από τον δήμαρχο Σερβίων κ. Χρήστο Ελευθερίου όσο και από τα παιδιά του αείμνηστου Ιατρού Αριστείδη Χρηστάκη:

ΒΙΝΤΕΟ ΗD ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΙ ΣΑΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΗ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου