Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Η 105η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).


 
    Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρούμενα  πρόσωπα  γιορτάσαμε  σήμερα 10 Οκτωβρίου 2017 ,  το μέγιστο γεγονός των Σερβίων , την απελευθέρωση της πόλης μας από τον τούρκικο ζυγό μετά από 486 χρόνια σκλαβιάς (1426-1912). Η απελευθέρωση ήταν αποτέλεσμα της σκληρής και πολυαίμακτης μάχης του Στενού της Πόρτας Σερβίων. Ο θρίαμβος του ελληνικού στρατού διαχύθηκε γρήγορα μέσα στην πόλη , ώστε στρατιώτες και Σερβιώτες το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 1912 , αγκαλιασμένοι να αναφωνήσουν : ελευθερία. Το γιόρτασαν όπως έπρεπε και κατόπιν κήδεψαν τους 117 Εθνομάρτυρες που ύπουλα και απάνθρωπα σκότωσαν και διαμέλισαν οι Τούρκοι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
   

    Η μνήμη όλων αυτών των συγκλονιστικών γεγονότων , ευτυχώς για τους Σερβιώτες , δεν έγινε ανάμνηση και με θέρμη κάθε χρόνο περιμένουν αυτή τη μέρα. Έτσι και φέτος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μνημείο Πεσόντων στην περιοχή Προσηλίου - Πόρτας Σερβίων , με την έπαρση της σημαίας από άγημα του στρατού. Ακολούθησε ο όρθρος , η θεία λειτουργία στον ιερό ναό Ευλαμπίου και Ευλαμπίας , χοροστατούντος του μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και παρουσία των αρχών , η επίσημη δοξολογία , η επιμνημόσυνη δέηση , η κατάθεση στεφάνων ,η ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.
    Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Σερβίων κ. Απόστολος Νασίκας. Ακολουθώντας το τελετουργικό της ημέρας μεταφέρθηκε στη πόλη με την μαθητική παρέλαση. Θαυμάσαμε τα νιάτα υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας Σερβίων και τέλος ανηφορίσαμε στην κεντρική πλατεία για τους καθιερωμένους παραδοσιακούς χορούς απ’ τα τμήματα του Μ.Ο.Σ. ‘‘ Τα Κάστρα ’’. Παρακολουθήστε το βίντεο της ημέρας.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 105ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΜΑΧΗ ΣΤΕΝΩΝ ΠΟΡΤΕΣ (ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου