Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η 104η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ.





10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912



     
Στο γνωστό σε όλους τους Έλληνες Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην πλατεία Συντάγματος, αναγράφεται ως μια από τις σπουδαιότερες μάχες του Ελληνικού Στρατού, η μάχη του Σαρανταπόρου και η συνέχεια της, των Στενών της Πόρτας. Τόσο σημαντική θεώρησε και αξιολόγησε την νικηφόρα αυτή πορεία, η Ελληνική Πολιτεία, που την συμπεριέλαβε στην μεγάλη και μακρά λίστα των ένδοξων  σταθμών, της  χιλιάδων ετών ιστορίας μας . Μια σκληρή μάχη που βρήκε αντιμέτωπο το σύνολο του Ελληνικού και του Τουρκικού στρατεύματος, οδηγώντας έτσι δικαιωματικά την κατάταξη  της, δίπλα σε άλλες λαμπρές στιγμές του Έθνους όπως ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες, τα Γαυγάμηλα, ο Γρανικός, τα Δερβενάκια, το Έπος στα Αλβανικά σύνορα και αρκετές άλλες.

  Έχουν περάσει 104 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερβίων στις 10 Οκτωβρίου 1912. Σε μια βροχερή ημέρα όπως και τότε, που θριαμβευτής ο Ελληνικός Στρατός  έμπαινε στα αιματοβαμμένα  αλλά και αλαλάζοντα από χαρά και αγαλλίαση Σέρβια, γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος. Είμαστε όλοι οι κάτοικοι τυχεροί που τιμούμε την μνήμη της Μεγάλης αυτής ημέρας.

Από το πρωί ξεκινούν οι εκδηλώσεις με την έπαρση της σημαίας από το τιμητικό απόσπασμα στο Μνημείο Πεσόντων στην στροφή του Προσηλίου. Εκεί το τελετουργικό της ημέρας  συμπεριλαμβάνει  την δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευλαμπίου και Ευλαμπίας, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, την ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Την πανηγυρική ομιλία της  ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής και ερευνητής της τοπικής ιστορίας Νικόλαος Γ. Μπουκουβάλας. Ακούσαμε με προσοχή, την ολοκληρωμένη και λεπτομερή περιγραφή των ιστορικών στιγμών και με την έξοχη καταγραφή τους  κατανοήσαμε τη σημασία τους.

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας των Σερβίων, στο σημείο που υπήρξε την ημέρα αυτή στις 10 του Οκτώβρη του 12΄, το πεδίο της τραγωδίας , με την εκτέλεση και την σφαγή των 117 Εθνομαρτύρων.

ΒΙΝΤΕΟ (HD)

Από την 104η επέτειο της μάχης των Στενών Πόρτες και την απελευθέρωση των Σερβίων.

  

 ΒΙΝΤΕΟ (HD)
 Ολόκληρη η εκφώνηση του  πανηγυρικού της ημέρας  από τον
καθηγητή  και ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Νικόλαο  Γ. Μπουκουβάλα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου